„UMNICI FRANJEVAČKE PROVINCIJE PRESVETOG OTKUPITELJA“

Nositelj projekta: Katolički bogoslovni fakultet u Splitu

Projektni partner: Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja

Franjevci provincije Presvetog Otkupitelja uz vrijedni pastoralni rad bili su itekako angažirani u znanstvenom i intelektualnom radu. Kroz stoljetnu povijest Provincije među njezinim članovima bilo je istaknutih teologa, filozofa, povjesničara, jezikoslovaca, književnika i onih koji su se bavili drugim područjima znanosti. Svi su oni, u povijesnom razdoblju u kojem su živjeli, nastojali pisanom riječju odgojiti nove generacije ne samo novih svećenika-franjevaca, nego i ostalih vjernika te na taj način doprinijeti kulturnom i znanstveno razvoju naše domovine. Nažalost, brojni su s vremenom utonuli u zaborav i to ne samo šire znanstvene i kulturne javnosti, nego i one crkvene i franjevačke.

Cilj projekta:

Istraživački projekt ima za cilj ponajprije otkriti te istaknute i vrijedne intelektualne radnike Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja kroz njezinu povijest, obraditi ih te njihov život, misao i djela iznijeti pred oči naše kulturne i znanstvene javnosti. Pojedini, koji će ući u ovo istraživanje, do sada nisu bili na znanstven i sustavan način obrađivani ili je to bilo učinjeno površno i djelomično. Poneki su, nadalje, već ranije vrlo dobro obrađeni, ali sada je to u okviru ovog projekta potrebno učiniti na sustavan i znanstven način.

Projekt se sastoji od istraživanja života i djelovanja, stvaralačkog opusa te izrada kompletne bibliografije. Drugi dio istraživanja odnosi se na objelodanjivanje do sada neobjavljenih ili teško dostupnih djela. Po završetku projekta crkvena i naša društvena i akademska zajednica biti će obogaćena životima i znanstvenim doprinosima ovih svijetlih likova našega naroda te jednim nizom vrijednih znanstvenih studija.

Predviđeni umnici:

Petar Grabić, Karlo Balić, Ante Crnica, Mate Zoričić, Vicko Kapitanović, Božo Vuco, Ivan Marković, Ante Jadrijević, Jure Božitković, Mate Kutleša, Karlo Nola, Vjeko Vrčić i drugi koji se u toku istraživanja pokažu važni.

Do sada objavljene studije:

  • Ivan Macut – Petar Macut, Petar Grabić. Nova revija – vjeri i nauci, Split, 2018.
  • Dinko Aračić, Karlo Balić, Split, 2018.
  • Jure Brkan, Ante Crnica, Split, 2019.
  • Ivan Macut – Jakov Udovičić, Mate Zoričić, Split, 2019.

Voditelj projekta: Doc. dr. dr. sc. Ivan Macut, Katolički bogoslovni fakultet u Splitu 

kontakt: ivanmacut@libero.it

Scroll to top
Translate »
Font Resize